Beloved Followers

Thursday, July 22, 2010

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Gara2 teringin nk makan cheese cake hasil buatan tangan sendiri..aku start google resepi cheese cake ni berhati-hari..finally jumpa jugak resepi yang aku rasa sedap sangat walaupun hanya baca bhn-bhnnye..hehe..
Tapi aku x ingt la pulak aku amik kat blog mana resepi ni..so kpd tuan empunya resepi..saya mintak maaf sangat2 sebab post resepi ni without permission..

Tapi..tak sempat nk amik gambar cheese cake ni..tapi yang pasti cheese cake ni sangat sedap..tak rugi kalu cuba..
Best of luck!!!!!!


Bahan-bahan
Bahan A:
250grm cream cheese
50grm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon (xnk letak pun xper..terpulang pada selera)
1/4 sdk garam
60grm tepung superfine
20g tepung jagung

 
Bahan B:
140g gula
6 biji putih telur
1/4 sdk tartar krim

 
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
  2. Sejukkan adunan cream cheese tadi.
  3. Campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  4. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2.
  5. Tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk
  6. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.
  7. Sediakan tin/bekas kek yg bulat, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  8. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
**Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

No comments:

Post a Comment